Nüfus Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa tasarısı

Share this history on :
HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan’ın Nüfus Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa tasarısı sataşma, açıklama ve yanıt hakkı konuşmaları
Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan’ın kendisinin ve HÖH Meclis Öbeği halk vekillerince sunulan Nüfus Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa tasarısı sataşma, açıklama ve yanıt hakkı konuşmaları

KİŞİSEL AÇIKLAMA:

BAŞKAN ÇEÇKA ÇAÇEVA: Sayın Mestan kişisel açıklama hakkını kullanmak istiyor. Sayın Mirçef onun adını kullanarak başladı.
(...)

ATANAS ATANASOF (Islahatçı Blok, yerinden): “Orlof Most’u” anlat.

LÜTVİ MESTAN (HÖH): Tam da bu konuyla ilgili sözü alıyorum. 

Teşekkürler.

Sayın Başkan, Sayın meslektaşlarım! Sayın paşa, kişisel açıklamam tam da “Orlof Most” hakkındadır. Hepinizin ve de bütün Bulgar halkı önüne kendi yüzümle çıkıyorum: evet, “Orlof Mostu’ndaki” kucaklaşma önce, Sayın Stanişef’in 50 000 kişi önünde sözde Soya Dönüş Sürecine yönelik dilediği özrün cesaretine ilişkin bir ifade belirtmesiydi. 

ÇVETA KARAYANÇEVA (GERB, yerinden): Sayıları daha azdı.

LÜTVİ MESTAN: İkincisi, bu tutumun sözde Soya Dönüş Sürecine ilişkin kesin değerlendirmemizin bir ifadesidir, o da tek suçlunun düzen olduğudur, bütün Bulgar halkına ve Bulgaristan yurttaşların, hele de gelecek nesillere atfedilemeyeceğiyle ilgilidir.

Ancak bugün, ben soruyorum: bu özrün ne değeri var, sözde Soya Dönüş Sürecini kınayan sizin Bildirgenizin de ne değeri var çünkü bugün oy verirken, sizler, yaşamlarını yitirmişlerin en doğal hakkını, ruhları erinç bulsun diye bu adların idari yoldan geri verilmesine ilişkin tutum sergilerken?  

Bugün, özür dileyen partiden, bizler sözde Soya Dönüş Süreci için özür duymadık, duygusal adalete yönelme duymadık. Benden önce, sözde Soya Dönüş Süreci gerçek savunucusu konuştu. (HÖH sıralarından alkışlar). Bu üzücü bir gerçektir.

Bu yüzden duygusallık katmadan bir kez daha tüm partileri, vaatlerine sadık partileri, aralarında BSP de olmak üzere ki bu tutum Bulgar Sosyalist Partisinin genel tutumu olmamasını umut ediyorum, HÖH’ün önerdiği Yasa tasarısını desteklemeye çağırıyorum çünkü bundan doğal bir şey yoktur. Teşekkür ederim.

SATAŞMA ÜZERİNE KONUŞMA HAKKI:

BAŞKAN İVAN İVANOF: Teşekkür ederim Sayın Karacof. Sayın Karacof’un sataşmasına ilişkin söz alma isteyen var mı? Sataşmaya yanıt hakkı –buyurun Sayın Mestan. Söz sizindir. 

LÜTVİ MESTAN (HÖH): Teşekkürler, Sayın Başkan.

Meslektaşlarım, duyduklarımız tek bir şey ifade eder –Yasa tasarısına yönelik karşı savlar yoktur. 

Değerli meslektaşlarım, her ne zaman bu basit hileyle başvurursanız, karşı savlara sahip olmadığınızı itiraf ediyorsunuz. Ve iddianızın daha da inandırıcı olması için komünist partisine üyelik de atfedeceksiniz. 

Bu arada, sizlerle bu konu hakkında konuşacaklarımız olabilir. Gerçekten konuşacaklarımız vardır, ama daha öncesizde sizler çok basit bir yanıt borçlusunuz. Sizler, komünist düzenini ve Devlet Güvenlik Biriminin ilkeli yargıçları, bugün kiminle kucaklaşmaktasınız? Kiminle? Kiminle?

İşte, budur tüm ilkesizliğiniz. Budur, bu tutumun gerçek yoksulluğu. Önce kendinize bir bakın ve sonra yargılayın. 

Ben hiç kimseden hoşgörü istemiyorum. Sözlerine sadık partilerden sözde Soya Dönüş Süreci yaralarının iyileşmesi için anlayış istiyorum. Bir kez daha tekrarlıyorum, eğer idari yoldan her vatandaşın adını geri almasıyla ilgili sorununuz varsa, o zaman sözde Soya Dönüş Süreci sırasında yaşamlarını yitiren, Öteki dünyadan dilekçe veremeyecek olanların adları geri verilmelidir. Bundan daha doğal bir şey yoktur. Konuyu değiştirmeyin. Numaranız tutmayacak. Teşekkürler. (HÖH sıralarından alkışlar)

AÇIKLAMA:

MECLİS BAŞKANI ÇEÇKA ÇAÇEVA: Konuşma hakkı isteyen? Yok. Sayın Mestan şahsına yönelik sataşma üzerine konuşma hakkı istiyor.

LÜTVİ MESTAN(HÖH): Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Ençef, eski Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin çöküşünden sonraki yüz binlerce iç savaş kurbanını ortaya attınız. Sayımlamacıların yaptığı tahminlere göre, buna Amerikalı sayımlamacılar da dâhil, sözde Soya Dönüş Sürecinin ağır mirasından dolayı bu çatışmanın tam Bulgaristan’da alev almasının beklendiğini biliyor musunuz? Yalnız demokrasiye kansız geçiş yapan bütüncül (totaliter) yönetim sonrası tek Balkan devleti Bulgaristan oldu.

Bunun neden böyle olduğunu biliyor musunuz?  Çünkü Sözde Soya Dönüş Süreci acısını ortak bir devlet ve eşit yurttaşlar iradesine dönüştürebilen bir parti kuruldu. (Salondan sesler ve sataşmalar). Bu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin tarihi görevidir. Bu yüzden de bu Yasa tasarısı ayrımcılığı değil, uzlaşmayı hedefliyor. Metodi Asenof ile değil, Mehmet Karahüseyinof ile uzlaşmamızı teklif ediyor. Bu Yasa tasarısı tutumumuzdaki fark budur. 

Hak ve Özgürlükler Hareketi uzlaşma arıyor. Dini ve etnik ilişkiler için en büyük risk olan sözde Soya Dönüş Süreci yaralarını göz ardı ederek değil, yaraların iyileştirmesiyle uzlaşma arıyor. Çağımızın en büyük sorunlarından olan terörizmden dolayı, geçmişin kurbanlarına adil muamele ile yükümlenerek, bugün geçmiş ile ayrılmak zorundayız. Mağdur ve cellât konumunu değiştirme girişimleriniz başarılı olamayacak, çünkü hakikat zafere ulaşacak, adalet zafere ulaşacak. 

Tam da kendi Müslümanları azınlık olduğundan dolayı Bulgaristan kutsanmıştır. Onların çıkarlarını temsil eden Hak ve Özgürlükler Hareketi gibi bir siyasi parti olduğundan dolayı Bulgaristan kutsanmıştır. Dikkatiniz için teşekkür ederim.

SATAŞMA ÜZERİNE KONUŞMA HAKKI:

MECLİS BAŞKANI TSETSKA TSAÇEVA: ilk konuşma hakkı için buyurun Sayın Mestan. 

LÜTVİ MESTAN(HÖH): Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Tam da kendi Müslümanları azınlık olduğundan dolayı Bulgaristan kutsanmıştır. Onların çıkarlarını temsil eden Hak ve Özgürlükler Hareketi gibi bir siyasi parti olduğundan dolayı Bulgaristan kutsanmıştır. Dikkatiniz için teşekkür ederim.

SATAŞMA ÜZERİNE KONUŞMA HAKKI:

MECLİS BAŞKANI TSETSKA TSAÇEVA: ilk konuşma hakkı için buyurun Sayın Mestan. 

LÜTVİ MESTAN(HÖH): Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Andreef, Yasa tasarısı için evet oyu kullanacak olmanızdan dolayı size teşekkür etmek için sözü alıyorum. Yirmi yıldır savunduğunuz kesin bir görüşünüz var. Bu sizin hakkınız. Geçmişin değerlendirilmesi bakımdan sizinle farklı fikirde olsak da, bu sizi onurlandırıyor. Azınlıklara yönelik hizmetlerini Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne saldırarak sınırlayanlara çok önemli bir şey söylediniz bugün. Hak ve Özgürlükler Hareketi ile rekabet edebilecekleri doğru yolu ve alanı onlara gösterdiniz. Çünkü benim akrabalarımın oyuna açık olan doğduğum köyün meydanı bile sizlere de açık. Gelin rekabet edelim. Sizin evet oyunuzla siz de bu hakka sahip olacaksınız.

Bu Yasa tasarısına hayır oyu kullanacak olanlar, sözde Soya Dönüş Sürecinde mağdur olan ve onların adına sunulan bu Yasa tasarısı için hangi gerekçe ile tüm bu Bulgaristan yurttaşların seçmen oyuna yöneleceklerini bilmiyorum.

Size karşı sadece bir çağrım var: Sayın Andreef, Devlet Güvenliği (eski DS) ajanları bakımından ilkeler sadece bu açık, kesin ve saldırganlığa varan konumunuz ile savunulmaz. Sadece görünüşte bozguna uğratmaya çalıştığınız bu kişiler ile bugün bir kucakta olmasaydınız, bu ‘İlkeli’ konumunuz çok daha ağır basabilirdi. Üzgünüm. Konumunuz ilkeli değildir.  Devlet Güveliği ile kucaklaşan ortak bir iktidarda yer alıyorsunuz. Teşekkür ederim. 

(04.02.2015 Bulgaristan Halk Meclisi Genel Kurul Tutanağı)

0 yorum:

Публикуване на коментар