Share this history on :
Районна избирателна комисия Сливен



РЕШЕНИЕ
№ 73-НС
Сливен, 09.05.2013


ОТНОСНО: Жалба от Десислава Танева, областен координатор на ПП ”ГЕРБ” за област Сливен за нарушение на предизборната кампания от председателя на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ”, Лютви Местан и кмета на с. Ябланово, общ. Котел Джемал Чобан.

В РИК - Сливен постъпи жалба от Областният председател на ПП „ГЕРБ" - Сливен ДЕСИСЛАВА ЖЕКОВА ТАНЕВА с вх. № 200 от 08.05.2013 г. с приложени: Решение № 260/28.02.2013 г. на Общински съвет Котел и приложение № 8 към него „План сметка за всички културни мероприятия през 2013 г."; снимков материал с участие на лица, облечени със жилетки с надпис „Община Котел" и диск със запис на събитието.
В жалбата се твърди, че проведеният в с. Ябланово традиционен събор „Герлово пее и разказва" е бил превърнат от кмета на с. Ябланово и ПП „ДПС" в предизборен митинг - концерт, въпреки, че мероприятието е организирано и финансирано от Община Котел. Счита се, че по този начин е нарушена забраната на чл. 152 ал. 3 от Изборен кодекс/ИК-изм. Д.В. бр.17 от 2013 г./ за безплатно използване на публичен административен ресурс.
Твърди се също така, че председателят на ПП „ДПС" Лютви Местан се е обърнал към аудиторията изцяло на турски език, а същото е сторил и кметът на с. Ябланово, Джемал Чобан, като по този начин е нарушена императивната норма на чл. 133 ал.2 от ИК за водене на предизборната кампания на български език.
Жалбата е изпратена до компетентния орган РИК - Сливен и се явява допустима, а разгледана по същество и основателна.
РИК Сливен се запозна с приложените към жалбата документи, снимков материал, видео запис на диск и установи:

1. Съгласно чл. 152, ал. 3 от ИК-изм. Д.В. бр.17 от 2013 г. За целите на предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс. По смисъла на параграф 1, т. 22 от Допълнителните разпоредби на ИК публичен административен ресурс са финасови средства, помещения, транспортни средства, оборудване и всякакви други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предназначени за ползване от администрацията.
С Решение № 260 от 28.02.2013 г. на Общински съвет Котел е приет бюджета за 2013 г. на Община Котел. По т. 7.7. за мероприятия по културния календар за 2013 г. са гласувани целеви разходи за мероиприятия от културния календар за 2013 г. - 49 100 лв./Приложение № 8/
В План сметката на културните мероприятия на Община Котел през 2013 г., в Раздел „Селски събори в Община Котел", т. 1 с. Ябланово „Герлово пее и танцува" е предвидена сума за мероприятието - 2 000 лв.
С касов ордер от 09.04.2013 г. на Община Котел е получен аванс от Али Хюсеин Патърлъ - домакин на кметство Ябланово в размер на 2000 лева с основание „Аванс за местен събор".
Видно от предоставения видео диск на културното мероприятие „Герлово пее и танцува" с. Ябланово, кметът на селото Джемал Чобан и председателят на ПП „Движение за права и свободи"/ДПС/ - Лютви Местан са призовали гостите на събора да подкрепят на изборите ПП „ДПС", като по този начин е проведена предизборна агитация.  
Съгласно параграф 1 т. 21 от Допълнителните разпоредби на ИК агитация е призив за подкрепа на определено лице, партия или коалиция от партии при участие в избори. Правилата за предизборната агитация са  уредени в глава осма на ИК, озаглавена „Предизборна кампания". Следователно всички правила, уреждащи предизборната кампания се отнасят и за предизборната агитация.
В нарушение на императивната норма на чл. 152, ал. 3 от ИК-изм. Д.В. бр.17 от 2013 г. кметът на село Ябланово Джемал Чобан е ползвал за целите и на предизборната кампания преведените от Община Котел целеви средства за културното мероприятие „Герлово пее и танцува" в с. Ябланово. Това представлява безплатно използване на публичен ресурс.

2. Съгласно чл. 133, ал. 2 от ИК „Предизборната кампания се води на български език".
Видно от предоставения видио диск, кметът на село Ябланово Джемал Чобан и председателят на ПП „Движение за права и свободи"/ДПС/ - Лютви Местан са призовали на турски език гостите на събора да гласуват с бюлетина № 40 на предстоящите избори за народно събрание, като твърдят, че това е единственото спасение за всички тях.
Предвид гореизложеното и приложенията към жалбата РИК 21 Сливен счита, че с посочените в жалбата твърдения се потвърждават с което е извършено нарушение на императивната норма на чл. 133, ал. 2 на ИК.
На основание гореустановеното РИК 21 Сливен счита, че спрямо лицата Лютви Местан и Джемал Чобан следва да се предприемат действия за ангажиране на административно - наказателната отговорност на основание 288а/нов-Д.в. 17 от 2013 г./ и чл. 299 от ИК , като им се съставят Актове за установяване на административно нарушение/АУАН/.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 29 ал. 1 т. 1 от ИК , във връзка с чл. 288а, чл. 299 и чл. 300 ал. 2 т. 2 от ИК.

Р  Е  Ш  И:

Да се състави акт за установяване на административно нарушение против Джемал Чобан - кмет на с. Ябланово, за това че на 05.05.2013г. в с. Ябланово, общ. Котел, област Сливен на проведения събор „Герлово пее и разказва" е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ПП „ДПС" публичен ресурс в нарушение на забраната по чл. 152 ал. 3 от ИК и за това че на 05.05.2013г. в с. Ябланово, общ. Котел, обл. Сливен на проведения събор „Герлово пее и разказва" е провел предизборна агитация на турски език, нарушение на императивната норма по чл. 133 ал.2 от ИК. 
Да се състави акт за установяване на административно нарушение против: Лютви Ахмед Местан за това че на 05.05.2013г. в с. Ябланово, общ. Котел, област Сливен на проведения събор „Герлово пее и разказва" е провел предизборна агитация на турски език, нарушение на императивната норма по чл. 133 ал.2 от ИК.
Задължава председателя на РИК 21 Сливен да състави актовете за установяване на административни нарушения за гореописаните нарушения на горе посочените лица.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Решението се обявява и на интернет страницата на РИК Сливен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/Галя Ченкова/
СЕКРЕТАР:
/Тодор Чакъров/

0 yorum:

Публикуване на коментар