Декларация В подкрепа на Пражката декларация, приета на 03.06.2008г. под надслов „Пражката декларация на европейската съвест и комунизма"

Share this history on :
Ние, изпитали върху себе си всичките най-жестоки форми на всевъзможни физически и психически изтезания на една крайно жестока комунистическа диктатура в България – 1944-1989г., която перманентно водеше политика на етнически геноцид с цел създаване на „единна нация", под формата на низ от „възродителни процеси" спрямо всички етнически малцинства в България и физическо ликвидиране на инакомислещите, с тази декларация напълно подкрепяме Пражката декларация под мотото „Европейската съвест и комунизма".
Европа, в лицето на ЕС, може да бъде единна, тогава и само тогава, когато докрай се разплати със своето мрачно комунистическо минало, разкривайки докрай всички най-тежки престъпления против човечеството, извършени през тези години.
Но, за съжаление, въпреки представените от нас доказателства на извършени от стария режим престъпления като: безброй убийства, хиляди изпратени в концлагери, затвори, физически и психически изтезания, гаврене с нашите дъщери и жени, политически гонения, заточения, системно и силово лишаване от майчин език, религия, обичаи и традиции, насилствено лишаване от родна земя, политика на етнически геноцид, които са тежки престъпления против човечеството, наказани и досега няма.
У нас, в България, въпреки преживените ужаси на комунизма и досега няма нито едно дело против извършителите на тези престъпления, няма нито един осъден държавник! Нито една жертва не бе обезщетена!
Възможно ли е съвместно в сговор да живеят палачът и неговата жертва?!..
Ние, заедно с политическата класа в България, първо трябва да чистим нашия дом, за да е чист и общият ни европейски дом.
Пътят за Европа минава през чистилището. Пътищата за изграждане на общ дом са добре посочени в Пражката декларация, която изцяло подкрепяме.
Всички идеи и предложения, залегнали в основата на Пражката декларация, трябва да получат практическа реализация. Само тогава може да се постигне общоевропейско обединение.
Ние сме убедени, че изграждането на „Общ европейски дом" трябва да бъде върху здрави фундаменти, на базата на искрено уважение и доверие. Само така може да осигурим добро бъдеще на сегашните и идните поколения.






Септември 2008г.
Р.България Председател на Демократична лига за
защита на правата на човека: Мустафа Юмер

0 yorum:

Публикуване на коментар